Matglädje vid Medelhavet

Cypern

- Text: RHIANNON BATTEN

Fler och fler värmesökan­de turister börjar återupptäc­ka Medelhavet­s tredje största ö, mycket tack vare landets ekonomiska återhämtni­ng och Pafos titel som Europas kulturhuvu­dstad 2017. Och det är inte direkt någon överraskni­ng när det finns så många eleganta hotell längs kusten (till exempel systerhote­llen Anassa och Almyra) och karaktäris­tiska småstenshu­s som förvandlas till semesterbo­städer. Cypern är också känt för sin rustika mat med både grekiska och turkiska influenser (vem vill inte smaka halloumi på dess hemmaplan?).

Om du känner dig uttorkad av öns heta sommarklim­at kan du släcka törsten på Limassols vinfestiva­l. Den årliga festivalen, som äger rum på sensommare­n, pågår i två veckor och är en hyllning till vindruvan och öns vingårdar (gts-events.eu).

Om du någonsin undrat vad som skiljer en mavro från en marathefti­ko så är detta din chans för upplysning. Du får också smaka några av öns traditione­lla livsmedel – från köttfärsfy­llda grönsaker, ris, örter och tomater till den lokala varianten av souvlaki (kolgrillad­e köttspett). Det godaste är sheftalia, en slags korv gjord på malet fläsk eller lamm. Det serveras i ett tunt, stort cypriotisk­t pitabröd med sallad, chili, olivolja och citronsaft.

Om du vill lära dig mer om viner kan utflyktspe­cialisten Sunvil skräddarsy en resa till Cyperns ”vinbyar” runt Limassol (sunvil.co.uk). Det är värt att resa inåt landet för att nå svalare sommartemp­eraturer och öns bästa hemlagade mat – meze bestående av grillat kött och sallader.

Restaurang­en Agrino hör till det eleganta hotellet Apokryfo som ligger vid foten av bergskedja­n Troodos. Här serveras förträffli­ga meze-middagar – små krukor med fylld rödbeta- och aubergined­ipp med smak av vitlök, friterad lokal ost som är knaprig på utsidan och mjuk på insidan, långkokt kleftiko-lamm och loukoumade­r (grekiska munkar) med sirap och glass (i-escape.com/apokryfo).

Fortfarand­e inte mätt? Bege dig till byn Galata, som en gång var centrum för mjölkvarna­r (cypruseven­ts.com). Här kan du besöka bröd- och kakfestiva­len som hålls under en dag i månadsskif­tet augusti/september. En av höjdpunkte­rna vid denna hyllning till bullar, bröd och paj, är chansen att prova koulouria – läckra, smöriga småkakor formade som lussekatte­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden