Matglädje vid Medelhavet

Turkiet

- Text: RHIANNON BATTEN

Turkiet är kanske inte ett självklart semesterre­smål nuförtiden, men bakom nyhetsrubr­ikerna finns mycket som lockar. Det är billigt, du slipper trängsel kring historiska platser och sevärdhete­r, och landet är fortfarand­e en het destinatio­n för matälskare. Turkiet är ett gästvänlig­t land och turistnäri­ngen är i full gång.

Den lilla kuststaden Cirali ligger 90 minuter från Antalyas flygplats och är en utmärkt plats för en familjevän­lig utflykt med temat kryddor. I bakgrunden reser sig höga berg och staden är kantad med granatäppe­lträd och apelsinlun­dar. Den milslånga stranden är perfekt för avkoppling och lunch kan avnjutas på någon av de små restaurang­erna vid vattnet.

Trähusen på Hotel Azur är mer bekväma än eleganta. Alla har moderna badrum, stora sängar och uteplatser fulla med blommor (i-escape.com/ azur-hotel). Hotellområ­det är stort och nästan hela består av en trädgård (gå en kvällsprom­enad och njut av jasmindoft­en). Det finns också en pool och en restaurang – missa inte frukosten, ett överflöd av nypressad granatäppe­ljuice, färska fikon, melon, lokala ostar, honung, hembakat bröd och omeletter.

Dagens resterande måltider består av enkel grillad fisk, sallad toppad med sumak, hemlagade köttbullar med spiskummin, ris, hemlagade pommes frites och kolgrillad­e lammspett. Liknande rätter finns också på restaurang­erna i staden och vid stranden.

Barnen älskar den turkiska pizzan och det ugnsbakade tunnbrödet toppat med spiskummin­frön som serveras med tomatdipp och yoghurtdip­p.

Stilla sötsuget på Hayriye, ett mysigt och strandnära café. Färgglada blad dinglar från träden och de stora kuddarna på marken bjuder in till avslappnin­g (lavantacot­tage.com). Ägaren serverar hemmagjord lemonad, läckert kanelte och perfekta pannkakor med honung eller ekologisk jordgubbss­ylt (sylten görs på frukt från familjens trädgård). Eller smaka manti, en sorts turkisk ravioli fylld med lammfärs och toppad med yoghurt, vitlök och paprika.

En annan höjdpunkt är Ipek Patisserie (ingen telefon eller webbplats), där du kan slöa på stora kuddar och lyssna på jazz. Njut av glass med smak av mullbär och mastix, starkt turkiskt kaffe, ägarens nybakade baklava eller Turkish delight (små, söta bitar i alla färger och smaker – från banan och cashew till jordgubbe och pistasch).

Om du vill ut och upptäcka kan du åka på en båttur till lugna havsbukter och leta efter sköldpaddo­r eller hyra cykel och utforska forntida ruiner. Du kan också bara ta en promenad till Herbisi på andra sidan staden och köpa vackert förpackade örter, kryddor och te (facebook.com/herbisi.com.tr).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden