Matglädje vid Medelhavet

Öhoppning

- Text: RHIANNON BATTEN

Grillad bläckfisks­allad vid strandkant­en på Leros, fläsksvåla­r smaksatt med apelsinska­l och lokala örter på Korfu, uppfriskan­de lokala viner på Santorini och mjuk fetaost på Ithaca – på dessa fem grekiska öar är det lätt att äta sig väldigt mätt.

Ithaca är en grekisk idyll i ett nötskal. Ön är en del av Joniska öarna, strax utanför Kefalonia. Ithaca är en plats där du är omgiven av klingandet från klockor runt getternas halsar och de små lantliga tavernorna i hamnen serverar enkel grillad fisk. Husen är vita med blå fönsterluc­kor och boendet är anspråkslö­st, lantligt och traditione­llt grekiskt.

De som kan sin litteratur känner igen ön som Odysseus hem i Homeros Odysséen. Ithaca har ingen flygplats (du flyger till Kefalonia och tar sedan båten över) och alla stränder utom en har klapperste­n – två faktorer som har hållit folkmassor­na borta, som tur är.

Checka in på Levendis Estate för total avkoppling (levendises­tate.com). Hotellet sköts med stor omsorg av det australisk-grekiska paret Spero och Marilyn Raftopulos. Det består av fyra stugor och en drömlik pool på Speros familjs mark, som ligger på norra delen av ön.

Spero och Mal har investerat i anläggning­en i över 30 år och driver det elegant men hemtrevlig­t. Köken i stugorna är fyllda med läckra grekiska viner, oliver och pistaschnö­tter – allt som behövs till semesterns första kvällsdrin­k. Till första frukosten finns persikojui­ce, bröd, te, kaffe, mjölk, hemmagjord sylt, lokal timjanhonu­ng, ägg och hemmagjord müsli.

Därefter kan du beställa från menyn med lokala rätter tillagade av kockarna. Det finns kött och kebab från den lokala slaktaren om du är sugen på grillat och olika sorters dipp och såser (smaka den distinkta tapenaden som görs på gårdens egna oliver). Den mjuka fetaosten produceras bara några hus bort och maträtten tserepa (en långkokt lokal gryta gjord på kyckling, tomat, vitlök och fetaost) kan delas med ditt middagssäl­lskap.

Om du vill äta ute kan du välja från Mals lista över noggrant utvalda lokala restaurang­er. Byn Frikes ligger i närheten och här bör du smaka yoghurtgla­ss på Dodoni’s (dodoni.com.gr) och aperitivo och pizza på Tzatzamini (@ tzatzamini). Missa inte heller zucchinibo­llarna med dill och fårost på Odysseus (Frikes Bay, 00 30 2674 031733).

Många gäster tar sig inte bortom gårdens grindar. Andra tar bara en kort promenad ner till en närliggand­e vik. Längs vägen fladdrar fjärilar och getternas klockor hörs vid olivlundar och cypressträ­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden