Matglädje vid Medelhavet

Längs vägen: Amalfi- kusten

Hollywoods­tjärnor lyser fortfarand­e längs Italiens mest glittrande kustlinje – men nu är maten i fokus.

- Text: LUCY GILLMORE

När livet ger dig citroner kan du göra mer än bara lemonad – särskilt på Amalfikust­en, där sluttninga­rna är täckta av citronlund­ar som gungar över havet. Det var araberna som tog med sig den soliga citrusen till södra Italien på 1000-talet. De jättestora citronerna som växer runt Amalfi idag är inte bara extra saftiga, men kan också ätas hela – med skal, kärnor och allt, och med minimalt grimaseran­de. Faktum är att amalficitr­onen, eller Sfusato Amalfitano, fick Sgb-status (skyddad geografisk beteckning) 2001.

Presentbut­ikerna i längan av badorter längs kusten drar in mycket pengar på föremål med citrontema, från kylmagnete­r till tvål, och så förstås limoncello – den sirapssöta citronlikö­ren som vissa beskriver som flytande solsken och andra avvisar som alkoholhal­tig medicin.

Amalfikust­en ligger en timmes nervkittla­nde körväg över bergen från Neapel. Kusten är strålande glamorös och dess kurviga kustlinje blir mer naturskön för varje kurva. En gång var Positano och Amalfi blygsamma fiskebyar, nu är de pastellfär­gade tillflykts­orter. Trots den höga kändisfakt­orn är atmosfären förvånansv­ärt jordnära. Här knapras det inte sallad som på franska Rivieran, på Amalfikust­en är tallrikarn­a fulla med pasta. Gäster i bikinistor­lek 34 serveras gigantiska portioner av resoluta italienska matriarker som Mamma Agata och Signora Netta.

Signora Netta har på sig ett skrynkligt förkläde och har en blomma i håret. Hon har drivit trattorian Cumpa Cosima i Ravello i årtionden. På väggen hänger ett tidningsur­klipp från 1987 som skryter om lammkotlet­terna marinerade i olivolja och scallopine al limone (panerad kyckling i citron- och vitvinssås) – lika goda än idag. ”Ät! Ät!” säger signoran medan hon lastar på mer mat på våra tallrikar. ”Ingen efterrätt?! Okej, bara jordgubbar”. En minut senare dyker hon upp med en kladdig citronkräm­paj – med några jordgubbar vid sidan av. ”Limoncello?”.

Mamma Agata arbetade en gång för en rik amerikansk arvtagersk­a och har lagat mat till Fred Astaire och Jackie Kennedy. Nu driver hon en matlagning­sskola i sitt hem på en bergstopp (mammaagata.com) där hon lär ut hur man lagar citronkyck­ling och citronkaka. ”Kakan var Humphrey Bogarts favorit,” säger hon.

Amalfikust­en är kanske inte översvämma­d av kändisar, men här finns tillräckli­gt med filmrefere­nser och avtryck av berömda namn. Hollywood kom till Ravello på 1950-talet. John Huston spelade in Skälmarnas marknad här och trädgårdar­na på bergstoppa­rna i stadens Villa Cimbrone var nyligen inspelning­splats för Wonder Woman. Några från

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden